Održivi razvoj – sustainability

Izveštaj o samoodrživom razvoju

Ugostitelji sve više usvajaju inovativnu, održivu praksu i u tom smislu National Restaurant Association je pokrenulo istraživanje na temu čuvanja resursa i poslovanja u skladu sa održivim razvojem.
Istraživanje je obavljeno na 500 restorana (vlasnici i operateri) o njihovim naporima zaštite životne sredine, mogućnostima održivosti i izazovima u poslovanju. Anketirano je i više od 1,000 konzumenata o tome koje su najbolje metode za restorane da primenjuju održivu praksu.
Sve više restorana uvodi inovacije i napreduje. Počev od nezavisnih operatera do velikih lanaca ugostiteljski sektor smanjuje svoju potrošnju energije i vode, radi na smanjenju otpada i postaje deo zajednice, sa svojim gostima, koja širi ekološku svest.
IZVEŠTAJ O SAMOODRŽIVOM RAZVOJU možete naći ovde.

Menu labeling standardi

Jedna od formi unapređenja sopstvenog poslovanja je i Menu labeling. U SAD Menu labeling pravila su obavezna a sadrže pravila i propise koji se primenjuju na restorane i slične maloprodajne objekte (ako su deo lanca na 20 ili više lokacija pod istim imenom). Propisi obavezuju ugostitelje da dosledno objavljuju informacije o Menu-iju o kalorijama za prehrambene proizvode koje nude klijentima.

MENU LABELING STANDARDI – uputstva i smernice na srpskom jeziku možete naći ovde.

Ukoliko želite više informacije o američkim standardima, original dokumenta, pod nazivom MENU LABELING: SUPPLEMENTAL GUIDANCE FOR INDUSTRY Centra za bezbednost hrane i primenjenu ishranu, Američkog ministarstva zdravlja i javnih službi za hranu i lekove, možete naći ovde.

Novi koncept restorana 0km

Koncept koji se pre nekoliko godina pojavio u Italiji, uz snažnu podršku udruženja Slow Food Italija i koji označava namirnice i hranu koja se proizvodi, prodaje, priprema i jede lokalno. Model garstronomske ponude sa ciljem da se zaštiti životna sredina i malih, lokalnih proizvodjača: samoodrživi lanac snabdevanja (visok kvalitet, sezonalnost i snažna veza sa lokalnom teritorijom).
Jelovnik se priprema isključivo na upotrebi poljoprivrednih proizvoda uzgajanih u susednim lokacijama: hraniti se zdravo, autentično, u skladu sa sezonom: enogastronomska ponuda vezna za geografsko poreklo u oblasti koja nije duža od 70km u odnosu na mesto konzumacije.
Tekst o „0km koncept hrane“ možete naći ovde.

Idi na sledeću kategoriju

3. Praktični saveti i vodiči