Biznis plan

Jednom je jedan legendarni vlasnik beogradskih klubova rekao: “Ne bih ni kupus na pijaci prodavao bez biznis plana.” Upravo je to rečenica koja u najkraćim crtama objašnjava potrebu za planiranjem bilo kog posla. Prodavati kupus na pijaci, voditi noćni klub, multinacionalnu ili državu, u biti ima istu ekonomsku i finansijsku strukturu. Pravi biznis plan nije samo znanje i svest o protoku novca, izračunavanju profita i perioda povraćaja investicije. Biznis plan je kompleksan document o genetskoj strukturi firme i načinima operativnog i filozofskog pristupa vođenju iste.

Pronalaženje pravog čoveka ili agencije za izradu biznis plana

Kao i u svakom segmentu poslovanja, pronalaženje pravih saradnika je od krucijalnog značaja. Mnogo je kvazi stručnjaka i salonskih eksperata. Ukoliko želite prave informacije koje će vam pomoći da biznis od samog starta postavite na čvrste temelje, dobro se raspitajte, razmislite i odlučite se za one sa najboljim preporukama i rezultatima. Ako kupite lošu meso reznicu najgore što može da vam se desi je da bacite koji kilogram pršute, ali ako ne izaberete pravog finansijskog saradnika teško da ćete i dobaciti do problema sa meso reznicom.

Knjigovodstvena agencija

Neodvojivi deo finansijskog menadžmenta svakog preduzeća i najbolji savetodavac je svakako dobar knjigovođa. Bilo da se odlučite za autsorsing agenciju ili za knjigovođu zaposlenog u svojoj firmi, ovo je još jedan segment poslovanja na koji morate obratiti posebnu pažnju. Imajte u vidu da, poput advokata, i knjigovođe imaju uže specijalnosti. Oni koji se bave ugostiteljstvom će sigurno poznavati više tema i pravih ljudi vezanih za klabing, od onih koji vode finansije farme koka nosilja. Pronađite agenciju ili čoveka koji će vam biti dostupni za telefonske ili lične konsultacije u većem delu dana. Sa onima koji rade do 15h ćete često biti u “kontra tempu”.

Idi na sledeću kategoriju

5. Renoviranje