Finansiranje projekta

Postoje razni načini za finansiranje jednog ugostiteljskog projekta. Ima zagovornika teze da nikada ne treba ulagati svoj novac. S druge strane, neki ne žele da se zadužuju i ulažu uvek onoliko koliko mogu sami da finansiraju. Najčešći model, makar za posao noćnih klubova u našoj zemlji, jeste nešto između ova dva modusa. Finansije su osnov svakog biznisa i bez potpuno jasne slike i plana u tom segmentu, bolje je ne ulaziti u posao.

Tržište kapitala

Živimo u svetu gde je novac zapravo roba kojom se trguje I koja ima svoju cenu. Novac se nudi na svakom koraku, ali nije uvek lako doci do pozajmice, bilo da planirate da pozajmite od banke ili od fizičkog lica. Desiće vam se da vam sama ideja I koncept nisu dovoljni da dobijete povoljan kredit od banke. U vreme globalne pandemije I uzdrmanog sektora zabave u celom svetu, sve je manje finansijskih institucija koje će plasirati novac u rizične poslove. Prava informacija I konsultacija u ovom segmentu će vam puno vredeti.

Investitori i suinvestitori

Postoje ljudi kojima je osnovni posao investiranje u projekte. Ugostiteljski lokal može da bude I te kako unosan poslovni projekat, a na vama je da ubedite potencijalne investitore da cete uspeti da mu u dogovorenom roku povratite novac I da mu ga u godinama koje dolaze – dodatno zaradite. Osnovna razlika između suinvestitora I partnera jeste ta sto suinvestitor nema obavezu da sa vama zajedno radi na projektu, dok se od partnera očekuje da vam uvek bude uz rame.

Potencijalni partneri

U posao sa noćnim klubom ili barom uglavnom se ne ulazi sam. Lepo je kad možeš sam da raspolažeš profitom, kad ga ima, ali je takođe dobro imati I nekoga da podeliš rizik I negativne strane poslovanja. Takođe, ako pronađete validnog partnera, koji će učestvovati u finansiranju projekta, kao I u operativnom vođenju istog, a da pritom sa njim delite I sličnu poslovnu filozofiju, ne dajte mu da ode.

Banke i lizing kuće

Rekli smo već da nije uvek jednostavno dobiti dobru pozajmicu od finansijskih institucija. Sa pravim biznis planom I dobrom idejom I sa kvalitetnim garancijama, banke I lizing kuce će ući u posao sa vama. Mesečni anuiteti I kamate mogu da opterete budžet firme, ali vam sa druge strane pružaju mogućnost da ostvarite svoje poslovne planove I započnete uspesan biznis. Takođe, imaćete mogućnost da vas novac bude na sigurnom dok vi radite sa pozajmljenim novcem. Sa druge strane, vodite računa kad se zadužujete. Ne uzimajte vise nego sto vam treba I trudite se da u zalog ne date nekretninu u kojoj živite sa porodicom.

Idi na sledeću kategoriju

3. Pronalaženje lokala