Pronalaženje lokala

Pronaći pravi lokal deluje kao jednostavan zadatak, ali je, zapravo, jedna od zahtevnijih stavki u otvaranju kluba ili bara. Jako je bitno pratiti lokalnu regulative, poštovati propise i razmišljati unapred. Sve ono sto vam u početku ne deluje kao problem koji moze da vam pravi probleme, u toku eksploatacije moze ozbiljno da vam zagorca život. Razmišljajte o kapacitetu samog lokala, instalacijama, upotrebnim dozvolama, komsiluku. Naravno, imajte u vidu i lokaciju i deo grada. Ovo pitanje je usko povezano sa delom grada u kome se lokal nalazi I sa ugostiteljskim konceptom koji će se primenjivati.

Kompatibilnost lokala i radnih planova

Bitno je imati u vidu da lokal na kome su vršene intervencije, koliko god one koštale, ukoliko nisu kompatibilne sa konceptom ugostiteljskog objekta koji u tom lokalu treba da funkcioniše, neće odgovarati zakupcu-kupcu i teško da će se postići dogovor. Sa druge strane, moguće je da i slabije opremljen i ne renoviran lokal može da bude idealan za neke koncepte, bilo da koncept zahteva takav nonšalantan enterijer, bilo da je lakše takav enterijer privesti nameni. Takođe je jako bitna struktura i kvadratura lokala. Naravno, ukoliko je lokal atraktivan i kvalitetan, u hodu mogu da se prilagode planovi samog zakupca-kupca. Cena lokala mora da bude adekvatna. Postoje nepisana pravila o ceni zakupa kvadrata kada su u pitanju barovi i noćni klubovi.

Pronalaženje adekvatne kvadrature u željenom kvartu

Ključni elementi svakog biznisa su organizaciona struktura, finansije i proizvod. U ovom našem poslu proizvod je KONCEPT, IDEJA… Ne treba biti po svaku cenu originalan, ali ako se na tržište izađe za novim konceptom, za koji se, naravno, podrazumeva da je kvalitetan i pristupačan, uspeh je skoro zagarantovan. S druge strane, ukoliko se neki koncept i ponavlja, dokle god nije nešto čija je popularnost već u silaznoj putanji, postoji realna mogućnost da će biti uspesan. Uvek je najteže smisliti kakav ćemo proizvod imati. Treba istraživati, razmišljati, konsultovati se… ali treba slediti I svoj osećaj. Verujte u sebe i svoje procene.

Kupovina ili zakup?

Večita dilema… za nekoga. Beogradski klaberi su retko u prilici da mogu da kupe svoj lokal. Uglavnom su svi u rentama. Renta je dobra I zato sto, ukoliko posao ne krene kako je planirano, a mogućnosti da posao ne krene su nepresušne, uvek moze da se neuspešan posao zatvori mnogo jeftinije I bezbolnije ukoliko lokal nije u vlasništvu. Naravno, vlasništvo je neprikosnoveno, teško da se novac moze izgubiti, ali postoji sansa da ozbiljan capital ostane zarobljen u slučaju neuspeha poslovnog zahvata.

Idi na sledeću kategoriju

4. Biznis plan