Renoviranje

Uzeli smo lokal, napravili plan, osmislili koncept i… stepen adrenalina lagano raste. Stiglo je vreme za renoviranje i opremanje lokala. Sve one ideje koje vam se godinama motaju po glavi, sve fotke koje ste kopirali sa sajtova ili snimili u omiljenim klubovima i barovima sirom sveta, vrtoglavom brzinom vam izleću pred oci i prosto se nude. Kako napraviti pravi odabir uzimajući u obzir kvadraturu lokala, cenu koštanja, izabrani koncept, visinu planiranih ulaganja, predviđeni period povraćaja investicije… Jedno je sigurno: sve sto želite i planirate, uradite u jednom dahu, bez odlaganja. Mala je verovatnoća da cete ono sto ste isplanirali, a ostavljate ga za “ponedeljak, posle otvaranja”, ikada završiti. Ako ste ipak od tih koji će to uraditi u ponedeljak, I to bas taj, nakon otvaranja, onda ste jedan u million.

Arhitekta

Ne budite od onih: “Šta će mi arhitekta, znam ja to sam…”. Neko je učio školu, i to jako, jako dugo, da bi mogao da zna sve ono sto vi i ne slutite da ne znate. Arhitekte su ljudi koji su naučeni da vide stvari u budućnosti I da vam to, na neki način, predoče. Naravno, nisu ni oni super heroji… i među njima ima sujetnih i za saradnju teških ljudi, koji kroz vaš projekat hoće sedi da izgrade spomenik za života. Naoružajte se strpljenjem, budite spremni da ih “zajašete”, ali na kraju volite svog arhitektu. On može mnogo da vam pomogne.

Odabir prave firme za grube i fine građevinske radove

Majstori su majstori, otkad je sveta i veka. Kažu da majstorima i muzičarima nikada ne treba davati pare unapred. Odaberite firmu koja će biti poslovna i precizna, a koja će ipak biti dovoljno fleksibilna da udovolji svim vašim prohtevima, zamerkama, izmenama… Najbolje je, naravno, raditi po preporuci, bilo da ona dolazi od kolege ili prijatelja, bilo da je firma poseduje kroz svoj portfolio. Ukoliko imate sreće, vaš arhitekta će vam preporučiti tim majstora ili građevinsku firmu sa kojom duže vreme sarađuje. U tom slučaju će direktan nadzor od strane samog arhitekte biti izvesniji a put do gotovog lokala kraći i bezbolniji. Posebnu pažnju obratite na finansiranje projekta za vreme radova. Skrivenih troškova ima na svakom koraku.

Izvođenje radova na izradi enterijera

Vaš izabrani arhitekta moze u mnogome da vam pomogne i prilikom odabira saradnika za izradu enterijera. Nismo vam džaba rekli da treba da volite I mazite svog arhitektu. Koordinacija ta dva entiteta je od velikog značaja za sam projekat. Vi treba da budete vezivno tkivo u tom trouglu. Treba da im osvetljavate put i omogućite da sprovedu u delo svoje zamisli. Možda će vam ponekad biti teško da ih razumete, ali ako steknete poverenje u arhitektu, sve će biti mnogo jednostavnije. On će vam sugerisati kakav nameštaj da kupite, koji komadi opreme najbolje idu uz stil enterijera, kako da uklopite boje za koje ste mogli da se zakunete da ne idu jedna sa drugom.

Koordinacija sa inspekcijama

Pijavite svoje radove, idite korak ispred. Ne čekajte da inspekcija dođe do vas, već idite u opštinu sa spremnom dokumentacijom. Konsultujte se sa sanitarnom, ekološkom, turističkom I drugim inspekcijama. Budite spremni za početak rada. Ne dozvolite da vas te stvari iznenade. Imaćete obaveza na pretek, jednom kada lokal bude spreman za početak rada.

Idi na sledeću kategoriju

6. Nabavka opreme