7 važnih koraka za stvaranje brenda virtuelnog restorana

Dok digitalne tehnologije nastavljaju korenito da menjaju restoransku industriju, važno je da budete svesni najnovijih trendova i prepoznate nove prilike na tržištu. Digitalna revolucija je preduzetnicima u raznim industrijama omogućila da stvaraju kompanije bez preteranih investicija u fizički prostor, osoblje, ili opremu, i upravo to se sada dešava u našem sektoru.

Virtuelni food brendovi su najnoviji trend koji se masovno raširio po celom svetu proteklih nekoliko godina, a u vreme COVID-19 pandemije, ovaj trend je postao finansijski održivo rešenje za mnoge preduzetnike.

Prosto rečeno, virtuelni food brend, kao što su LOHA ili El Camion Loco, je koncept koji funkcioniše samo u digitalnoj formi, i hrana se isključivo dostavlja. Ne postoji drugi način za kupca da proba hranu sem dostave, a jedan krovni brend može pod svojim okriljem imati nekoliko brendova u svojim kuhinjama, što omogućava znatnu uštedu i veću operativnu efikasnost za sam brend. Hajde da se detaljnije pozabavimo ovim sjajnim novim konceptom, kao i time šta je potrebno da uradite kako biste pokrenuli svoj virtuelni food brend i bili uspešni u 2021. godini.

Za početak, obavite detaljno istraživanje tržišta

Svaka dobra poslovna odluka je ukorenjena u relevantnim podacima na osnovu kojih se mogu preduzeti konkretni koraci, ili barem tako treba da bude. Poslovni svet modernih restorana, virtuelnih food brendova, i dostave hrane je prezasićen, pa ukoliko želite da uspete, morate da definišete jedinstvenu ponudu i vrednost Vašeg brenda. U suprotnom, imaćete samo još jedan generični brend koji možda uopšte nećete moći da pokrenete.

Zbog toga, prva stavka kojom treba da se pozabavite je detaljno istraživanje tržišta. Na primer, popularni LOHA virtuelni food brend u Beogradu je postao veoma uspešan jer je na ovom tržištu bilo potrebno a) više ponuda zdrave hrane, b) diverzitet jela, i c) novi i uzbudljivi ukusi.

Istraživanjem tržišta i trendova kupaca, trudite se da postignete sledeće:
– Otkrijte manje zasićene i manje kompetitivne tržišne niše.
– Saznajte šta kupci žele i šta im je potrebno.
– Prepoznajte oscilacije u potražnji na tržištu.
– Definišite ko su Vaši idealni kupci.
– Definišite koncept hrane i idealan jelovnik.
– Stvorite plan brendiranja naspram podataka koje ste skupili.

Pronađite pouzdanog partnera za pripremu hrane

Virtuelni food brendovi rade iz jedne kuhinje, stoga je ključno da pronađete najboljeg partnera za Vaše potrebe i Vaš jelovnik. Treba Vam partner koji neće samo spremati hranu u sklopu Vaše ponude, već će je pripremati na način koji osigurava da Vaš brend svaki put ispuni svoja obećanja i dosegne standarde koje ste postavili. U te svrhe, možete sarađivati sa „cloud“ kuhinjama, ketering kompanijama, pa čak i kuhinjama postojećih restorana.

Naravno, ne radi se samo o kvalitetu kuhinje i njenog osoblja, već i o lokaciji. Kako pripremate samo hranu za dostavu, morate se postarati da je kuhinja na dobroj lokaciji. Imajte na umu da mnogi kuriri dostavljaju samo unutar pet kilometara od same kuhinje, tako da je lokacija i dostupnost kuhinje presudna.

Stvorite jedinstven brend i vizuelni identitet

Za jedan virtuelni food brend, izgradnja samog brenda je jedan od najbitnijih koraka. Vaš brend će definisati Vaš digitalni biznis, stoga brendiranje treba da bude jedan od Vaših glavnih prioriteta. Dobar brend i njegov vizuelni identitet će Vam omogućiti da se istaknete na kompetitivnom tržištu, inspirišete lojalnost kupaca, i podstaknete kupce da se vraćaju.

Kako biste sve to postigli, postarajte se da ispratite sledeće korake:
– Napravite detaljan „brand wheel“.
– Definišite ko je Vaša ciljna publika i prilagodite komunikaciju njima, kao i glas Vašeg brenda.
– Napravite upečatljiv vizuelni identitet koji prati najnovije estetske trendove, ali ima jedinstven „ugao“.
– Organizujte intervjue sa članovima Vaše ciljne publike da prikupite vredne podatke.
– Napravite grupe sačinjene od Vaših prijatelja i porodice za testiranje ukusa, ali pozovite i nepristrasne pojedince, kako biste prikupili što više korisnih informacija pre nego što zvanično pokrenete brend.

Budite prisutni na svim digitalnim kanalima

U modernom digitalnom svetu, omni-channel pristup je postao norma, posebno za restorane i virtuelne food brendove. Kako biste privukli što više kupaca i inspirisali ponovne porudžbine, morate stvoriti sistem naručivanja koji će Vašim kupcima biti ugodan i bez ikakvih smetnji.

To znači da je potrebno da sarađujete sa nezavisnim dostavljačkim platformama (Donesi.com, Wolt, Glovo, i ostali), da razvijete Vaš direktan sistem dostave za kupce, i da odvojite resurse za razne kanale marketinga kako biste izgradili svoje digitalno prisustvo. Ti kanali treba da uključuju influensere na društvenim mrežama, plaćene reklame, ali i tradicionalne medije kao što su radio i bilbordi po gradu.

Optimizujte izgled i funkcionalnost pakovanja

Identitet Vašeg brenda i vizuali treba da se prožimaju kroz čitavo Vaše digitalno prisustvo, ali ove elemente treba da iskoristite i prilikom pakovanja hrane. Zapamtite, ljudi žele celovito, brendirano iskustvo, a ne samo da dobro klopaju.

S tim u vidu, bitno je da napravite brendiran dizajn za pakovanje hrane – ali ne zaboravite i na primarnu funkciju ovog pakovanja. Ne radi se samo o izgledu, već i o svrsi kojoj to pakovanje služi, a najvažnija svrha pakovanja je da očuva kvalitet hrane na putu do kupca.

Vaše pakovanje treba da sačuva ukus, miris, i temperaturu jela dok ne stigne do kupca ako želite da im pružite nezaboravno iskustvo. Odaberite otporne, dobro izolovane posude da sačuvaju toplotu, a koristite pakovanja leda ili termoizolacionih materijala unutar posude kako bi jelo ili piće ostalo hladno.

Nadgledajte učinak i ključne pokazatelje učinka (KPI)

Kako bi Vaš virtuelni food brend uspeo, morate da prikupljate, analizirate i delate spram bitnih podataka. Presudno je za rast i razvoj Vašeg brenda da nadgledate ključne pokazatelje učinka i da prepoznate najnovije promene na tržištu, zbog čega smo i stvorili Bitebell Connect.

Bitebell Connect je jedinstveno, sveobuhvatno rešenje za upravljanje Vašim virtuelnim brendom, jer Vam omogućava automatizaciju obrade porudžbina i povezivanje sa svim popularnim POS sistemima kako biste poboljšali efikasnost Vaših procesa.

Što je najvažnije za rast Vašeg brenda, Bitebell Connect Vam dopušta da nesmetano pratite recenzije kupaca na svim platformama, uključujući Donesi.com, Wolt, i drugim, kao i da pratite ključne podatke na centralizovanoj platformi. Ujedno možete i da poredite učinak sa konkurentima i prosekom industrije kako biste imali precizan uvid u uspeh Vašeg brenda na tržištu.

Planirajte za Vaš naredni virtuelni brend

Dobro je poznato da Vam preduzetništvo u ovoj niši omogućava da smislite nove i uzbudljive ideje. Niste ograničeni na samo jedan brend – imate virtuelni food brend i možete imati mnoge druge ako Vam je cilj diverzifikacija i proširenje poslovanja u nove nivoe industrije, kako biste sebi obezbedili veći deo tržišta.

Ako razmišljate o ovom koraku, potrebno je da imate strategiju i dobro razmotrite Vaše opcije. Pre nego što pokrente još jedan virtuelni food brend, uradite sledeće:
– Analizirajte Vaše finansijske i investicione mogućnosti.
– Istražite tržište da otkrijete nove prilike.
– Analizirajte Vaše interne mogućnosti i resurse za brendiranje, marketing, i stvaranje nove operacije.
– Analizirajte kapacitete i mogućnosti Vaših partnera, posebno u sklopu same kuhinje.

Imajte na umu da pokretanje novog brenda podrazumeva ponavljanje istog gore navedenog procesa, pa se postarajte da imate jaku poziciju na tržištu sa Vašim prvim brendom pre nego što se upustite u nove poslovne poduhvate. Najvažnije od svega je da se postarate da Vas Vaši partneri mogu podržati i ići u korak sa Vašim tempom rasta i razvoja.

Red je na Vas!

Stvaranje virtuelnog food brenda na trenutnom tržištu je jedan od najboljih načina da se uđe u restoransku industriju, sa minimalnim rizikom i troškovima. To ipak ne znači da je uspeh zagarantovan, te ispratite ove korake i koristite pouzdane digitalne alate da sve procese držite pod kontrolom kako biste osigurali kontinuiran uspeh u 2021. godini i nadalje.